Joop Overkleeft exposeert bij de Stichting voor Kunst en Cultuur, Arnhem
Recensie in de Gelderlander, 5 maart 1998
Geschreven door Martin Pieterse. 

Rubber

Hoe golft het water aan weerszijden van de boeg van een rijnaak? Hoe spiegelt de zon zich vervolgens in die golfjes? En hoe verhoudt die spiegeling zich tot het doffe materiaal van de rivierkribben?

De Dierense kunstenaar Joop Overkleeft laat zich gaarne schilderkundig uitdagen door dergelijke simpele natuurverschijnselen. Tot en met 24 april exposeert Overkleeft bij de Stichting voor Kunst en Cultuur in Arnhem.

De fascinatie van Joop Overkleeft voor structuur, voor de diepte van de kleur, en voor schittering en glans spreken duidelijk uit zijn dikwijls minimale schilderijen. Soms is er niet meer te zien dan twee verschillend opgebrachte vlakken zwart, waar een dunne , koffiemelkachtige waas overheen geschilderd is Simpel, maar in zijn aardse eenvoud ook intrigerend.

De laatste tijd beperkt Overkleeft zich niet louter tot het schilderkunstig vertalen van dingen die hij in de natuur gezien heeft, maar zet het experiment direct voort op zijn artistieke medium zelf.

Hoe fraai plooien stukken rubber binnenband zich in verticale ribbels, als je het rubber over een smalle ondergrond trekt? Overkleeft laat het zien, gecombineerd met zwarte en dunne beige verf. Het is niets en een heleboel tegelijk, een grensgebied tussen concreet en abstract waarin Overkleeft duidelijk de baas is.